Llibres i drets humans (Sant Jordi)

Aprofitant i reciclant unes recomanacions que he preparat per al web d’Amnistia Internacional Catalunya, i afegint-ne de noves, aquí una petita tria i selecció de llibres per Sant Jordi (novel·la, còmic, assaig, reportatge periodístic, etc.) que toquen qüestions relacionades amb els drets humans. Bona diada!

Warcelona. Una història de violència –  Jordi Borràs Pol·len Edicions
El fotoperiodista Jordi Borràs posa sobre la taula la violència als carrers de Barcelona, en totes les seves cares i expressions possibles. I amb una intenció clara: denunciar, d’una banda, l’ús desmesurat de la força per qui en té el monopoli de forma legal i, de l’altra, el poc rigor informatiu en molts mitjans de comunicació quan informen i valoren de disturbis al carrer.

Por qué no debemos pagar la deuda – Plataforma Auditoría Ciudadana de la DeudaIcaria Editorial
El deute continua sent un obstacle per al desenvolupament humà en molts racons del planeta, entre els quals el nostre. Aquest llibre analitza les raons i causes que expliquen la crisi i l’acumulació del deute, així com les conseqüències que té sobre la població i les possibles alternatives, que n’hi ha.

Tres años de revoluciones árabes – Paloma González del Miño (ed.)Los Libros de la Catarata
Temàtica: Nord d’Àfrica i Pròxim Orient / Món àrab / Drets humans / Assaig
Per entendre millor el nou context polític i social que es deriva de l’anomenada Primavera Àrab al Magreb i Pròxim Orient. El desig de canvi contra l’autoritarisme, la demanda de millors condicions de vida, la superació de la por a la protesta o la capacitat organitzativa dels manifestants, són alguns dels temes que s’hi analitzen.

14 – Jean EchenozRaig Verd Editorial
Temàtica: Guerra / Conflicte / I Guerra Mundial / Novel·la
En el terreny de la ficció, l’escriptor francès explica la història de cinc homes que van a la guerra de 1914. De manera molt detallada i descriptiva, i en poques pàgines, Echenoz condensa magistralment els combats, el patiment, la mort i l’essència del que va suposar aquell conflicte per a qui hi va participar. Essencial per entendre l’horror i l’absurd de tot conflicte bèl·lic i, en especial, de la Gran Guerra, just quan se’n compleix el centenari.

Qatar, el país més ric del món – Món SanromàEdicions de 1984
Temàtica: Qatar / Drets humans / Immigració / Drets laborals
Qui viu als gratacels enmig del desert d’aquest petit apaís asiàtic? Per què Qatar té tant d’interès en el Barça i Catalunya? Quina és la situació dels treballadors immigrants que hi viuen? Recentment Amnistia Internacional ha denunciat en un informe les condicions de vida i la vulneració de drets laborals d’aquestes persones.

Niños futbolistas – Juan Pablo MenesesBlackie Books
Temàtica: Futbol / Esport / Drets Humans / Reportatge / Periodisme
L’autor ha recorregut Amèrica Llatina i Espanya buscant un nen futbolista, una futura estrella, un nou Messi. Un relat extrem que desvetlla la cara oculta del mercat futbolístic: el tràfic de nens, la pressió de famílies, escoles i observadors de clubs espanyols, els viatges, esperances i fracassos. La cara fosca d’un esport de masses que mou tants diners i passions.

Salvador Puig Antich, cas obert – Jordi PanyellaAngle Editorial
Temàtica: Franquisme / Pena de mort / Memòria històrica / Periodisme
Salvador Puig Antich va ser executat al garrot el març de 1974, fa quaranta anys. Amb la seva execució culminava un procés judicial que va ser una gran farsa i on es va negar a Puig Antich el més elemental dret de defensa i dret a rebre un judici just.  Aquesta investigació periodística revisa el procés mitjançant la reconstrucció dels testimonis.

Esto no es africano – Marc SerenaXplora
Temàtica: LGBT / Drets humans / Diversitat sexual / Àfrica / Reportatge
«Això no és africà!» diuen del Caire a Ciutat del Cap quan es parla dels amors que no són entre home i dona. Aquest és el pretext perquè es persegueixin, s’amenacin o s’empresonin persones LGBT. El periodista Marc Serena va viatjar set mesos de nord a sud del continent per retratar un dels col·lectius més desemparats de l’Àfrica: les persones gais, lesbianes, bisexuals i transexuals.

Inconformistes – Ana Basanta i Silvia TorralbaAngle Editorial
Temàtica: Societat civil / ONG / Ciutadania / Salut / Habitatge / 15M
Cròniques de la Barcelona social protagonitzades per persones i col·lectius que surten al carrer per defensar drets com l’habitatge o la salut; o que es mobilitzen per bastir alternatives a un sistema polític, social i econòmic que exclou persones. Al novembre vaig entrevistar-ne les autores en aquest blog.

La Chelita. El Salvador 1992 – Ruma BarberoDolmen Editorial
Temàtica: El Salvador / Memòria històrica / Conflicte / Justícia / Novel·la Gràfica
Aquesta novel·la gràfica explica, a través de testimonis directes i el d’una cooperant espanyola, Charo Borreguero, els efectes devastadors del conficte armat intern que va patir El Salvador als anys 80, i el posterior procés de recuperació de la memòria i els intents infructuosos de buscar justícia. En vaig parlar al blog al febrer.

Mandela. Converses amb mi mateix – Nelson MandelaColumna Edicions
Temàtica: Drets Humans / Política / Àfrica / Apartheid / Racisme / Biografia
Aquest llibre es basa en l’arxiu personal de Mandela i ofereix un accés únic al món privat d’un líder mundial indiscutible en la lluita pels drets humans. Un testimoni que recull des dels diaris de la seva lluita contra l’apartheid, el que va escriure mentre va estar empresonat o durant la seva presidència, fins a reflexions posteriors sobre el seu propi llegat.

No hi ha dret(s)– Jaume AsensIcaria Editorial
Temàtica: Drets humans / Drets civils / Manifestacions i protestes / Crisi
El llibre intenta mostrar com, en temps de crisis i mobilitzacions, aquesta legalitat garantista es converteix en un mirall incòmode. Perquè reflecteix l’arbitrarietat jurídica, a més d’ètico-política, de moltes actuacions del poder realitzades en nom del Dret. Però també perquè permet jutjar d’una altra manera els actes de protesta i de desobediència ciutadana.

Guía para vestir sin trabajo esclavo – Albert SalesIcaria Editorial
Temàtica: Drets laborals / Drets humans / Empreses / Consum responsable
El llibre vol donar resposta a les inquietuds de qui es qüestiona què s’amaga darrere de les etiquetes de les peces de roba. Es fa molt difícil vestir-se sense ser còmplice d’un sistema que no situa les persones en el centre de les decisions. Sales fa una anàlisi de la situació dels drets laborals en la indústria de la confecció i mostra iniciatives alternatives per produir i consumir roba.

Inmigrantes y ciudadanos – Saskia SassenEditorial Siglo XXI
Temàtica: Drets humans / Immigració / Persones refugiades / Europa / Assaig
Quin paper han exercit els fluxos migratoris en l’economia, la política i les societats europees contemporànies? L’autora ens explica fins a quin punt les migracions constitueixen un element essencial de la identitat europea i acaba esbossant una «posició il·lustrada» que aspira a millorar les polítiques d’immigració actuals a la llum d’aquesta experiència històrica.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s