Quatre execucions en vuit dies

1493083885_337855_1493094797_noticia_normal_recorte1

(Apunt actualitzat el divendres 28/04)

Fa uns dies vaig publicar un article a Catalunya Plural – El diario.es per parlar de la situació de la pena de mort al món, després que Amnistia Internacional fes públiques les seves estadístiques anuals d’execucions, condemnes a mort, rànquing de principals països executors, etc.

+ Aquí l’article complet: “Veurem la fi de la pena de mort?”.  [I en castellà, aquí]

L’any passat 23 països van executar un mínim de 1.032 persones.

La Xina, que considera la pena de mort un secret d’estat i no en facilita informació, és el principal executor, i amb seguretat ha matat més persones que tota la resta de països que completen el rànquing macabre. La segueixen l’Iran, l’Aràbia Saudita, l’Iraq i el Pakistan.

Per primer cop en 10 anys els EUA no figuren en el Top 5, i amb 20 execucions presenta la xifra més baixa des del 1991. En condemnes també, la xifra més baixa des del 1973.

Però aquesta setmana hem rebut la notícia lamentable de la doble execució de dos condemnats a Arkansas. És la primera execució doble que es fa als EUA des de l’any 2000 i Arkansas reprèn execucions després de 12 anys sense fer-ne. El 20 d’abril ja havia executat una altra persona. I ahir mateix, una més. Són 4 execucions en només vuit dies… Un autèntic i desastrós espectacle, l’impulsat pel governador d’aquest estat, el republicà Asa Hutchinson.

És, sens dubte, una notícia molt negativa que trenca la tendència positiva del retrocés de la pena de mort a tot el país, accentuada en els últims 7-8 anys.

Les circumstàncies de les execucions a Arkansas posen els pèls de punta. Un dels executats patia una greu discapacitat mental de la qual el jurat no en sabia res en el moment de la condemna. I tots quatre han estat executats per “aprofitar” la substància química necessària en la injecció letal, que estava a punt de caducar, en pocs dies… Un altre dels executats tenia intel·ligència límit, amb un coeficient intel·lectual de 70.

La qüestió de la caducitat de les subtàncies utilitzades en les execucions per injecció letal s’està convertint en un greu problema per a alguns estats nord-americans: molts laboratoris (sobretot europeus, com ara britànics i holandesos) han tallat el subministrament de substàncies perquè no volen que es destinin a aquest ús fatal. Recentment també s’ha obert un debat als EUA sobre la seva eficàcia, després que en els últims anys es registressin alguns casos de lentes agonies dels executats per injecció, com el recordat cas de Dennis McGuire el 2014 a Ohio. No hi ha mètodes d’execució més “nets” o “humans” però allargar l’agonia d’un condemnat a mort és simplement la forma més extrema i cruel de tortura.

Arkansas ja ha completat les seves execucions previstes, i sort va haver que els tribunals en van frenar quatre més, que haurien elevat la xifra a vuit. Caldrà veure si aquest episodi grotesc és una lamentable pedra en el camí cap a l’abolició de la pena de mort als EUA o ens dibuixa un canvi de tendència preocupant en la nova Amèrica de Trump: només al maig ja hi ha agendades cinc noves execucions als estats d’Ohio, Georgia, Texas i Alabama.

Alguns extractes de l’article:

(…) la Xina fa ús de revelacions parcials i afirmacions no verificables amb l’objectiu, de portes enfora, de reforçar el seu lideratge en el món i treure pit de la reducció d’execucions. Però és que les xifres no encaixen i pensem que el que fa la Xina és deliberadament enganyós. Per tant, poca o nul·la credibilitat a allò que manifesten les autoritats xineses sobre els seus «progressos»

“(…) la pena de mort no impartirà justícia perquè precisament els principals països executors són els que tenen sistemes de justícia que no aguanten una mínima anàlisi sobre estàndards o procediments del que s’entén per judici just.

“(…) la pena de mort no farà que ningú estigui més segur: no hi ha cap estudi, ni un, que demostri que l’aplicació de la pena de mort redueix els nivell de delinqüència o de terrorisme.

+ Més sobre pena de mort al web d’Amnistia Internacional Espanya

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s