Make Guantánamo great again?

150444_10_years_of_Guantanamo_-_Close_Guantanamo_Now_.jpg

+ Article a El Periódico (gener 2017) “Deixar Guantánamo a Trump”.

Guantánamo ja té nou comandament.

Es tracta d’Edward Cashman, que serà el 17è cap del centre de detenció nord-americà a l’illa de Cuba des que Bush el va obrir el gener de 2002 com a part essencial de la guerra contra el Terror impulsada després dels atacs de l’11S i la campanya militar a l’Afganistan.

És el primer comandament de l’era Trump que arriba a Guantánamo i el seu nomenament és rellevant perquè caldrà veure què hi passa en els propers mesos: si mou peça i en quina direcció ho fa.

El destí, el futur de Guantánamo, va formar part de la campanya de les presidencials i, en certa manera, també va planar sempre en els vuit anys d’Administració Obama, com una pedra en la sabata.

Obama va voler tancar Guantánamo i no se’n va sortir en els vuit anys de mandat. El va traspassar a Trump amb 41 presos, la xifra més baixa que mai ha tingut des de la seva obertura. N’hi va arribar a haver més de 800. El cas és que Trump va dir en campanya que tornaria a omplir Guantánamo “de dolents”.

Immersa l’Administració Trump en una escalada retòrica de nova guerra freda, amb Rússia, amb Corea del Nord, i també bèl·lica amb el recent atac a la base aèria siriana de la setmana passada,  preocupa que el que no s’hauria d’haver obert mai, un centre on molta gent ha estat retinguda anys sense que se’ls acusés de res, un autèntic cul-de-sac il·legal segons el dret internacional, ara es torni a utilitzar. I potser a gran escala.

Al gener, a pocs dies de la presa de possessió de Trump com a nou president, vaig escriure aquest article a El Periódico: “Deixar Guantánamo a Trump”. Hi deia:

“El que Trump mostra és la possibilitat real de tornar a utilitzar la tortura a gran escala en nom de la seguretat: si ja es va fer abans i ningú en va retre comptes, ¿per què no repetir-ho? (…) Deixar Guantánamo a Trump suposa un risc que el centre s’eternitzi. Que s’utilitzi per recloure-hi persones sense acusar-les de res. ¿Qui ens assegura, per exemple, que Trump no recorrerà a ell per concretar la retòrica antimusulmana i antiimmigració de la campanya electoral?”

+ Campanya “Close Guantanamo” d’Amnesty International USA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s