Dades que cremen. 4

Un nova entrega de dades que cremen. Les que llegim o escoltem i en pocs segons s’esfumen. Les que expliquen molt del que estem vivint, aquí i arreu. Les que no agrada veure als titulars dels diaris o informatius de TV. Aturem-nos un moment. Pensem-hi.

  • L’Índex de Gini mesura fins on arriba la desigualtat en un país. Zero és l’equitat perfecta i 100 la màxima desigualtat. Espanya té ara un índex de 35, un augment del 12% en només quatre anys (2008-2012). La crisi està augmentant la bretxa. Font: Alternativas Económicas.
  • El 2010, en plena crisi econòmica, alts directius de les empreses de l’Ibex 35 es van apujar el sou un 19%. El president de Telefónica, César Alierta, cobra 252 vegades més que la retribució mitjans dels treballadors de la companyia. Font: Mongolia (Reality News).
  • Quatre països concentren el 80% de les execucions al món: Xina, Iran, Iraq i l’Aràbia Saudita. Els EUA completen el top 5 de països que recorren a la pena de mort. L’estat de Texas concentra el 41% de les execucions als EUA. L’any passat 22 països al món van executar algú. Font: Amnistia Internacional.
  • A la República Centreafricana des del desembre de l’any passat s’ha agreujat un conflicte que ja és tota una crisi humanitària i de drets humans. 900.000 persones desplaçades pel conflicte, 500.000 de les quals en els darrers quatre mesos. Font: MSF.
  • La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha multat amb 1 milió d’euros el Banco Santander per la comercialització d’una emissió de participacions preferents. Segons la CNMV, el Santander va incomplir les obligacions d’informació als clients que estableix la llei, infracció qualificada de “molt greu”. Font: El Periódico.
  • L’any passat els grans bancs espanyols van guanyar 8.500 milions d’euros, quatre cops més beneficis que el 2012. Tot i tornar a guanyar diners, però, la banca espanyola segueix retallant el crèdit, que ja s’ha reduït un 26% des de 2011. Font: Alternativas Económicas.
 • Les taxes de les escoles oficials d’idiomes pugen un 55% a Catalunya, que s’afegeix a l’augment del 14% del 2013. Les EOI catalanes seran les més cares de l’estat espanyol. Els 275€ que es paguen de matrícula doblen el que es paga a les Balears i tripliquen el que es paga a Astúries. Font: Directa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s