Dades que cremen. 2

Especial Preferents o el nostre corralito particular

preferents

 • A l’Estat espanyol hi ha prop de 700.000 persones amb els estalvis atrapats en les preferents, que van arribar a moure 32.000 milions d’euros.
 • De 1997 a 2002, quan les preferents encara no són legals a l’Estat, ja es comercialitzen uns 15.000 milions d’euros a través de filials de bancs i caixes a paradisos fiscals com les Illes Caiman o a Gibraltar.
 • El 2003 el govern de José María Aznar legalitza les preferents i, sobretot a partir de 2007, bancs i caixes les  comercialitzen massivament entre els seus clients, bàsicament petits estalviadors i minoristes, quan els grans inversors se les treuen de sobre per considerar-les “poc segures”.
 • Quan esclata la bombolla immobiliària, la comercialització de preferents (2008-2009) és utilitzada massivament per bancs i caixes per reforçar el seu capital i liquiditat.
 • Les entitats que en comercialitzen més són La Caixa, BBVA, CajaMadrid (Bankia) i el Banco Santander.
 • El 2008 es calcula que un 80% de les preferents comercialitzades presenten alguna irregularitat.
 • Només a Mataró entre 5.000-6.000 persones, un 5% de la població, estan afectades per les preferents comercialitzades per Caixa Laietana. L’exdirector d’aquesta caixa cobra 2 milions d’euros de fons de pensió i mig milió més en indemnització.
 • L’octubre de 2011 se sap que tres directius de Nova Caixa Galícia es prejubilen amb indemnitzacions de més de 23 milions d’euros, el 13% del valor d’aleshores d’aquesta caixa, i poques setmanes abans de la seva nacionalització.
 • La majoria de bancs i caixes han canviat les preferents x accions als minoristes. Els qui més ho han fet: La Caixa, Santander, Banc Sabadell i Banco Popular. Així la banca ha captat més de 344.000 accionistes forçosos.
 • Recentment el FROB ha decidit aportar 2.000 milions d’euros per donar liquiditat a titulars de preferents en les entitats nacionalitzades (Bankia, Catalunya Caixa i Nova Caixa Galicia).
 • Les persones afectades que no han optat per l’arbitratge o per la via judicial no podran recuperar tots els diners invertits. De mitjana perdran entre el 41% i el 61% dels diners invertits per l’aplicació d’una quitança.
 • L’agència de qualificació Fitch’s ha publicat un informe segons el qual les entitats bancàries espanyoles podrien obtenir fins a 13.000 milions d’euros de les quitances a la deuda subordinada i a les participacions preferents, amb la finalitat de cobrir les necessitats de capital.

Fonts: Alternativas Económicas, AICEC-ADICAE , La Vanguardia, EL PAIS i 324.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s